Tutorial: Ce este photoshop si metode de folosire


 Acesta este un material introductiv, avand ca scop prezentarea programului de lucru, photoshop.

Photoshop este un instrument pentru retusarea fotografiilor care ofera posibilitatea de a crea imagini deosebite in special pentru paginile WEB. Cu photoshop, puteti sa creati si sa manipulati imagini, utilizand diverse elemente precum panouri de comanda, butoane, bare si ferestre.

Ce este grafica pe calculator? Exista doua tipuri de imagini: vectoriale si matriciale.

Imaginile vectoriale, ca cele compuse in Adobe Ilustrator, sunt alcatuite din grafice de functii. Fiecare obiect care apare in aceste imagini este matematic calculat si se obtine ca un grafic de dreapta, cerc, etc.

Imaginile matriciale, ca cele create in Photoshop sunt alcatuite din mici patratele sub forma unei matrici. Aceste patratele se numesc pixeli.

Rezolutia imaginii se refera la numarul de pixeli din imagine si este masurata in pixeli per inch. Daca rezolutia unei imagini este de 72, atunci intr-un patrat cu latura de 1 inch se vor gasi 72×72=5184 pixeli.

Adancimea de culoare este masura numarului de biti necesari stocarii unui pixel. Aceasta determina cat de multa informatie este disponibila pentru culoare. Cu cat aici avem un numar mai mare cu atat varietatea de culoare pusa la dispozitie de sistemul de calcul este mai mare, asa incat acuratetea imaginii devine mai pronuntata. Cu cat acuratetea este mai mare, cu atat si apropierea de imaginea reala este mai mare.

Pentru a exemplifica, un pixel cu adancimea de culoare 8 inseamna 2 la puterea 8 culori posibile pentru acest pixel, adica 256. Pe de alta parte, un pixel cu adancimea de culoare de 24 inseamna un numar de 16 milioane de culori posibile pentru acesta. Rezolutiile monitoarelor desemneaza numarul de puncte fizice create de fabricant inntr-un inch. La Macintosh acesta este de regula 72.

Rezolutia de iesire(Output resolution) se refera la numarul de puncte per inch pe care le are dispozitivul de iesire, cum ar fi o imprimanta laser.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *